Ποινικό Δίκαιο

Το έγκλημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Δικηγόρος Αθήνα

Όπως αναφέρεται στην με αριθμό 1202/2022 Πρόταση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, σε υπόθεση που χειρίστηκε το δικηγορικό γραφείο μας, σύμφωνα με το άρθρο 337 § 1 του Π.Κ. «Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις με γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, προσβάλλει βάναυσα την τιμή άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή. Γα την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση, εκτός ον ο παθών είναι ανήλικος».

Το προβλεπόμενο στην ανωτέρω διάταξη έγκλημα, που σκοπό έχει την προστασία του εννόμου αγαθού της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας είναι υπαλλακτικά μικτό, αφού οι προβλεπόμενοι τρόποι τέλεσης μπορούν να εναλλαχθούν στην ίδια μονάδα εννόμου αγαθού και, σε περίπτωση συνδρομής αμφοτέρων, ένα μόνο έγκλημα πραγματώνεται. Από τη διάταξη δε αυτή προκύπτει ότι για τη στοιχειοθέτηση της αντικειμενικής υποστάσεως του εγκλήματος της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας αρκεί να λάβουν χώρα χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις ή γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή επίδειξη των γεννητικών οργάνων του δράστη, προσβλητικές, κατά τρόπο βάναυσο της αξιοπρέπειας του άλλου στη σφαίρα της γενετήσιας ζωής.

Γενετήσιες πράξεις είναι η συνουσία, δηλαδή η συνένωση των γεννητικών μορίων ατόμων διαφορετικού φύλου, χωρίς να απαιτείται και εκσπερμάτωση και μάλιστα εντός του κόλπου της γυναίκας, αρκουμένης και της μερικής εισαγωγής του μορίου στον κόλπο (ΑΠ 1337/2017 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ), καθώς και άλλες πράξεις με την ίδια, από πλευράς προσβολής του εννόμου αγαθού της γενετήσιας ελευθερίας, βαρύτητα, όπως είναι ενδεικτικό, η «παρά φύσιν» συνεύρεση, ο ετεροαυνανισμός, η πεολειξία, η αιδιολειξία ή η χρήση υποκατάστατων μέσων (βλ.σχετ. Αιτιολογική Έκθεση του Ν 4619/2019, 19° Κεφάλαιο, Εγκλήματα της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής σελ.66 και ΑΠ 930/2020 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ), ήτοι πράξεις που δεν συνιστούν πάντοτε ή δεν προϋποθέτουν διεισδύσεις.

Ως χειρονομίες «γενετήσιου χαρακτήρα» νοούνται πράξεις ήσσονος βαρύτητας, οι οποίες όμως προσβάλλουν την γενετήσια αξιοπρέπεια, όπως χειρονομίες ή θωπείες ή ψαύσεις του σώματος, όταν δεν εξικνούνται σε γενετήσια πράξη.

Οι «προτάσεις» πρέπει να αφορούν στην τέλεση γενετήσιων πράξεων και μπορούν να γίνουν ρητά ή με χειρονομίες και δεν προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Για τη στοιχειοθέτηση της υποκειμενικής υποστάσεως του ως άνω εγκλήματος απαιτείται δόλος, συνιστάμενος στη γνώση και τη θέληση πραγματώσεως των στοιχείων της πράξεως (ΑΠ 930/2020 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).