Ποινικό Δίκαιο

Το έγκλημα του βιασμού

Δικηγόρος Αθήνα

Όπως αναφέρεται στην με αριθμό 1202/2022 Πρόταση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, σε υπόθεση που χειρίστηκε το γραφείο μας, σύμφωνα με το άρθρο 336 §§ 1,2 του Π.Κ., «1. Όποιος με σωματική βία ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών. 2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις».

Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος του βιασμού, απαιτείται:

α) εξαναγκασμός κάποιου, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, σε ακούσια συνουσία ή επιχείρηση ή ανοχή ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξη,

β) ο εξαναγκασμός του προσώπου αυτού να γίνεται με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας, η οποία συνίσταται σε φυσική δύναμη, που δεν μπορεί να αποκρουσθεί και που αναγκάζει έτσι κάποιον χωρίς τη θέλησή του σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης (ΑΠ 735/2020 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 491/2019 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 1337/2017 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).

Ο εξαναγκασμός μπορεί να γίνει με καθένα από τους παραπάνω αναφερόμενους τρόπους ή και με τους δύο τρόπους αφού πρόκειται για υπαλλακτικώς μικτό έγκλημα. Για την κατάφαση δε του εξαναγκασμού δεν απαιτείται κατ’ ανάγκη το θύμα να αντιστάθηκε ενεργά, αλλά αρκεί ότι η συνουσία ή ασελγής πράξη τελείται παρά την αντίθετη βούληση του, που εξωτερικεύτηκε και έγινε εμφανής στο δράστη με οποιονδήποτε τρόπο και ότι αυτός ασκεί σωματική βία που εξουδετέρωσε τη βούληση του θύματος να αντισταθεί (ΑΠ 930/2020 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 79/2017 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).

Σωματική βία είναι η φυσική δύναμη, η οποία δεν μπορεί να αποκρουσθεί και η οποία επιδρώντας στο σώμα του παθόντα, αναγκάζει αυτόν να υποστεί ακουσίως σαρκική μείξη ή να ανεχθεί ή να επιχειρήσει ασελγή πράξη, ενώ απειλή βίας είναι κάθε απειλή άμεσου και σπουδαίου κινδύνου που στρέφεται κατά του σώματος, της ζωής ή άλλου ουσιώδους δικαιώματος του υφισταμένου την απειλή βίας και που μπορεί να εμποιήσει στον απειλούμενο φόβο περί επικείμενου κινδύνου κατ’ αυτού, έστω και αν αντικειμενικά και υπό άλλες συνθήκες η απειλή αυτή κρίνεται σαν αστήρικτη ή ακόμη και μη δυνάμενη να δημιουργήσει τις καταστάσεις που ο απειλούμενος υπέλαβε κατά τον χρόνο της απειλής, αρκεί, ο απειλούμενος κατά τον χρόνο που υφίσταται την απειλή, να πιστέψει ότι η απειλή αυτή είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί. Δεν απαιτείται η σωματική βία και αντίστοιχα η αντίσταση σε αυτήν να είναι διαρκής, δηλαδή μέχρι την αποπεράτωση της πράξης (ΑΠ 79/2017 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 291/2015 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).

Γενετήσια πράξη σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 336 του Π.Κ είναι η συνουσία, δηλαδή η συνένωση των γεννητικών μορίων ατόμων διαφορετικού φύλου, χωρίς να απαιτείται και εκσπερμάτωση και μάλιστα εντός του κόλπου της γυναίκας, αρκουμένης και της μερικής εισαγωγής του μορίου στον κόλπο (ΑΠ 1337/2017 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ), καθώς και άλλες πράξεις με την ίδια, από πλευράς προσβολής του εννόμου αγαθού της γενετήσιας ελευθερίας, βαρύτητα, όπως είναι ενδεικτικό, η «παρά φύσιν» συνεύρεση, ο ετεροαυνανισμός, η πεολειξία, η αιδιολειξία ή η χρήση υποκατάστατων μέσων (βλ.σχετ. Αιτιολογική Έκθεση του Ν 4619/2019, 19° Κεφάλαιο, Εγκλήματα της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής σελ.66 και ΑΠ 930/2020 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ), ήτοι πράξεις που δεν συνιστούν πάντοτε ή δεν προϋποθέτουν διεισδύσεις.

Ως προς υποκειμενική υπόσταση, το έγκλημα του βιασμού διαπράττεται πάντοτε με δόλο (έστω και ενδεχόμενο), ο οποίος συνίσταται στην βούληση του δράστη όπως με σωματική βία ή με απειλή ή και με τις δύο μαζί εξαναγκάζει άλλον σε εξώγαμη συνουσία ή ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξεως και περιλαμβάνει τη γνώση ότι ο άλλος, δεν συναινεί στη συνουσία ή σε ασελγή πράξη (ΑΠ 1337/2017 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 291/2015 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ)